T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ÇEKMEKÖY - Ömerli Hikmet Tevfik Ataman Çok Programlı Anadolu Lisesi

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı nedir?

 

Okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve etkinliklerde kullanma, oyuncak hazırlama, kostüm hazırlama ve yüz boyama çalışmaları, çocukla etkili iletişim kurma, özel eğitimde öz bakım, özel eğitim programı hazırlama, yetersizlik türleri ve eğitimi ile ilgili bilgi, becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.


Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanının amacı nedir?

 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

 

 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanının hedefleri nelerdir?

 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi sektörü, çalışan kadın sayısının artması, okul öncesi ve özel eğitimin öneminin fark edilmesi, okul öncesi eğitimin zorunlu eğitime dâhil edilmesi çalışmalarının sürdürülmesi bu alanda kaliteli ara eleman ihtiyacını arttırmıştır. Bu nedenlerle program çocuk gelişimi ve eğitimi alanında; problem çözme becerisine sahip, sabırlı, yeniliklere açık, iletişim kurabilen, sektörün ihtiyacına cevap verebilecek kalifiye, ara eleman standardına uygun bireyler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

 

 

Bu programda öğrenciye;

 

 · Erken çocukluk dönemi çocuklarının gelişimsel özellikleri, erken çocukluk ve özel eğitim kurum ve özellikleri, genital sistem-döllenme, gebelik, doğum, yenidoğanın özellikleri, lohusalık ve emziklilik dönemi, çocuk hastalıkları, çocuklarda sık görülen şikâyetler, ruh sağlığı, duygu davranış bozuklukları, çocukları tanıma teknikleri, çocuk hakları, çocuk dostu ortamlar, ihmal ve istismar, dramatik etkinlikler,

 

· Erken çocukluk eğitim dalı; okul öncesi eğitim programı hazırlama, öz bakım becerileri, yetersizlik türleri ve kaynaştırma, oyunu gelişim alanları ve etkinliklerde kullanma, oyuncak hazırlama, kostüm hazırlama ve yüz boyama çalışmaları, çocukla etkili iletişim kurma,

 

· Özel eğitim dalı; özel eğitimde öz bakım, özel eğitim programı hazırlama, yetersizlik türleri ve eğitimi, oyunu gelişim alanları ve etkinliklerde kullanma, oyuncak hazırlama, kostüm hazırlama ve yüz boyama çalışmaları, çocukla etkili iletişim kurma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması hedeflenmektedir.

 

 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanının altında yer alan dallar nelerdir?

 

1. Erken Çocukluk Eğitimi

2. Özel Eğitim

 

Kurumumuzda Erken Çocukluk Eğitimi dalında eğitim verilmektedir.

 

 

Erken Çocukluk Eğitim dalı nedir?

 

Erken çocukluk öğretmen yardımcısının sahip olduğu, çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanında erken çocukluk öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı programının eğitim süresi ne kadardır?

 

Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

 

 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi meslek elemanında bulunması gereken özellikler nelerdir?

 

Erken çocukluk eğitim kurumlarında öğretmen yardımcısı olmak isteyenlerin; alan bilgisine sahip görme, işitme problemi olmayan, Türkçeyi doğru kullanan, görgü kuralarını bilen ve uygulayan, fiziksel ve ruhsal yönden sağlıklı, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, yaratıcı, araştırıcı, gelişime açık, iletişim becerisine sahip, ekip çalışmasına uygun, hoşgörülü, iş disiplinine sahip, planlı, organizasyon yapabilen, pratik, problem çözme becerisine sahip, sabırlı kimseler olmaları gerekir. Bu elemanların ayrıca çocuğun kişisel özelliklerinin ve yeteneklerinin ortaya çıkmasında destek olmaları gerekir.

 

 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı öğrencilerinde bulunması gereken özellikler nelerdir?

 

· · Atatürk'ü anlayan ve O'nun ilkelerini benimseyen,

· · Ülkesini seven ve ülkesinin gelişmesi için çaba gösteren,

· · İnsanlarla iyi ilişkiler kuran ve olumlu iletişim içinde olan, hoşgörülü ve empatik olabilen,

· · Araştırmacı, yenilikleri takip edebilen ve onları paylaşabilen,

· · Akıl yürüten ve kendini kolay ifade edebilen,

· · Hem kendisine hem de çevresine saygılı olan,

· · Kitap okuma alışkanlığı kazanmış, branşı ile ilgili bilgilerini geliştirebilen

· · Türkçeyi iyi kullanabilen,

· · Sorumluluk alan ve aldığı sorumlulukları yerine getirebilen,

· · Sosyal yönü gelişmiş, çevresine ve insanlara duyarlı olabilen kişiler olmalıdır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.09.2020 - Güncelleme: 25.09.2020 18:30 - Görüntülenme: 1104
  Beğen | 4  kişi beğendi